Tapas bary v Madridu
Královský palác, muzea světového formátu, parky a spousty uliček plných nočního života. To všechno je Madrid. Dnes se tam ale podíváme za jednou konkrétní typickou španělskou záležitostí – tapas bary.
Kulinářství v Madridu
Tapas, což je menší jídlo k pivu či vínu, je španělský fenomén. Král Alfonso X nařídil, aby hospodští nenalévali svým návštěvníkům víno bez doprovodného snacku neboli „tapa“ a od této doby se toto nařízení stalo tradicí a něčím samozřejmým jako je třeba Pražský hrad v Praze. Tapas bary jsou dnes ve Španělsku na každém rohu. V madridu tedy určitě. A poznáte je jednoduše – dominují jim dlouhé bary a řada lidí, která u nich sedí a něco zobe. Výjimkou není třeba ani prasečí noha s kopýtkem jako ozdoba na baru. Spíš budete mít problém najít normální decentní restauraci.
Tapas jsou často podáváno rovnou s malým pivem nebo skleničkou vína a za jednotnou cenu. Může se jednat o širokou sortu jídla od jednoduchých brambor s omáčkou (Patatas bravas) po smažené kalamáry v housce (velice oblíbené právě v Madridu). Výjimkou nejsou ani studené tapas (směs oliv, chipsy). Doprovází je i předkrm, což může být krajíc veky s rybkou či pomazánkou nebo třeba malá paella pro dva (pokud jíte ve dvou, často dostanete předkrm společný).
Nemilou součástí tapas barů jsou hrací automaty. Je opravdu těžké najít bar bez automatu (ale existují), což je trochu iritující, protože hrací automaty rád opravdu nemám a vychutnat si jídlo a víno vedle někoho, kdo prohrává na automatech není úplně ono. Tady je to normální. Ale je tu i dobrá zpráva. Na to, že jsem byl před španělským pivem několikrát varován právě lidmi z Madridu (žijícími v Německu, kde jim pivo chutnalo), mi pivo v madridu nepřišlo vůbec tak špatné jak se popisuje. A pokud vám nechutná, dejte si víno. Příjemná je i cena, kde jedno tapa s malým pivem a předkrmem pořídíte do pěti euro.
Další typickou španělskou záležitostí (spíše ale z jiných oblastí jako je Valencie než Madridu) je Café Bombón, což je expresso s kondenzovaným mlékem. Ano, tím sladkým mlíčkem, které zná spousta znás z dětství. Také jsme jej do kávy kdysi používali, v posledních letech ale úplně vymizelo, nebo alespoň já už jej neměl roky. A tak jsem si ho tady připomněl (v každé kavárně jej nemají, ale ptejte se a v některé další na něj jistě narazíte).
Z tapas barů a spousty obchůdků s čerstvými rybami, mořskými potvorami, masem a ovocem, jsem byl velice unešen. Z (ne)čistoty už tolik ne. Španělsko je špinavější než třeba Německo, což je asi každému, kdo kdy navštívil jižanskou zemi, jasné. Nicméně hodně špíny je v samotných tapas barech, což vyvolává jistá podezření, že jste vstoupili do špatného podniku. Ale není to tak. V Madridu je tomu tak všude. Výjimkou nejsou ani bary, kde odpadky a ubrousky nebo zbytky jídla hážete na zem – tak jako i ostatní návštěvníci. Je to pohodlné a je to zábava. Horší je, že když do takového baru přijdete a nemáte si kde na zemi odložit ani tašku nebo batoh – všechno je totiž zamaštěné a plné odpadu. Lidi, kteří doma ale neuklízí, se tu budou cítit jako doma.
Pokud si nejste jistí, do jakých barů se vydat a nechcete jednotlivé podniky objevovat sami, přihlašte se na nějakou z tapas tour, kde vás místní průvodce provede hned několika pečlivě vybranými tapas bary (přihlásit se můžete například tady). A nakonec nezapoměňtě, že ve Španělsku je doma Sherry, takže povinně ochutnat!
| Duben 20, 2012 | V Evropa, Jižní Evropa