Řecká kuchyně
Řecké jídlo a kuchyně
Poslední dobou je řecká kuchyně u nás velmi oblíbená. A právem. Řecká jídla si vás snadno dostanou svou specifickou chutí. Pojďme si některá základní jídla řecké kuchyně představit.
Co si říci všeobecně o řecké kuchyni?
Řecká kuchyně je ovlivněna evropskými vlivy, ale také Arábií a Malou Asií.
Hlavními potravinami řecké kuchyně jsou čerstvá zelenina, bylinky, koření a kvalitní maso (hlavně vepřové a jehněčí). Za ochutnávku také stojí plody moře. Řecká kuchyně je dokáže připravit výborně. Pochutnáte si především na krevetách, langustách, chobotnicích atd.
Foto: alexik
Řecké recepty
A která řecká jídla stojí za ochutnání? Je jich celá řada. Jmenujme si alespoň některá:
Gyros
Gyros je klasikou řecké kuchyně. V poslední době je i velmi oblíbený u nás. Jde o kořeně maso (nejčastěji vepřové či skopové), které se opéká na rožni. Poté se odkrajuje a vkládá do pity (arabského chleba). Na to se ještě dává omáčka tsatsiky a koření. Gyros lze také podávat s hranolky.
Nevíte, co jsou tsatsiky? Jde rovněž o řecké jídlo. Používá se zde stejně jako u nás tatarka. Omáčka se skládá z jogurtu, okurky, česneku a z koření. Je vynikající a narozdíl od tatarky dietní.
Musaka
I když Musaku považujeme za řecké jídlo, původ má v Turecku. Jde o plátky lilku, které se opékají na oleji a jsou proložené brambory a mletým skopovým masem s česnekem a rajčaty. To vše je okořeněné solí a pepřem.
Musaku ovšem lze připravit na různé způsoby a je možné ji podávat i bez masa. Někdy je také tento pokrm zalitý žloutky a posypán sýrem.
Loukoumades
Jde o pečivo, které je z kynutého těsta. Je s medem a se skořicí.
Suvlaki
Suvlaki jsou kousky grilovaného a kořeněného masa (jehněčího nebo vepřového) napichovaného na špejli, tedy obdoba našeho špízu.
Kalamari
Foto: jdn
Kalamari představují pokrm z darů moře, který v Řecku seženete velmi levně. Jde o smažené chobotničky či sépie.
Kleftiko
Máte rádi různé druhy masa? Tak to vám kleftiko zachutná. Jde o kusy kuřecího a jehněčího masa se zeleninou, sýrem a někdy i s brambory (ty jsou většinou připravovány v alobalu).
Dakos
Dakos je menším jídlem, které je vhodné třeba na svačinu. Jde o chléb (spíše o suchar či jiné tvrdé pečivo) s rajčaty nastrouhanými nahrubo a s ovčím sýrem v olivovém oleji. Někdy se ještě celá pochoutka koření oreganem.
Choriatiki
Choriatiki si dejte, pokud máte rádi zeleninový saláty. Tento řecký zeleninový salát není obtížný na přípravu. Potřebujete čerstvou zeleninu (okurky, ledový salát, papriky a rajčata), dále černé olivy a olivový olej. Zeleninu nakrájíte, smícháte s olivy a olejem a dochutíte bazalkou, cibulí a ovčím sýrem. Zvlášť v horkých dnech je choriatiki příjemně osvěžující.
Nalákali jsme vaše chuťové pohárky? Věřte, že některé řecké recepty jsou natolik výborné, že pokud je jednou ochutnáte, budete je chtít mít ve svém jídelníčku pravidelně. A nezapomeňte si také přečíst o místní kuchyni ostrova Zakynthos v našem článku Zakynthos: Florencie východu.